Mangold – opomíjená zelenina pomáhající při zdravotních potížích
Méně známá zelenina vzhledově se podobající listům červené řepy. To je mangold. Listová zelenina, o které mnoho z vás nemá jistě ani tušení, že existuje, přitom její pěstování je tak snadné. Jak neznámý mangold pěstovat a následně zpracovat v kuchyni? A s čím pomůže vašemu organismu?
Vysejte v dubnu a sklízejte od května do září
Semínka mangoldu vysejte přímo na záhon v měsíci dubnu. Jakmile začnou rostlinky vykukovat, můžete je vyjednotit a přepikýrovat, aby nerostly příliš nahusto. A poté už jen buďte trpěliví a pravidelně je zalévejte. Sklizeň trvá obvykle od konce května až do začátku září, kdy rostlinky začnou vybíhat do květu. Květ rostlinám ubírá sílu, a proto je důležité je odstraňovat.
Chutný v teplé i studené kuchyni
Mangold vyniká zejména svými barvami stonků a listů. Tyto mohou být bílé, žluté, červené či zelené, což na talíři bude působit jistě krásně. Příprava mangoldu se velmi podobá přípravě špenátu, kdy i jejich chuť si je velice podobná. Mangold lze podávat dušený, vařený, ale i čerstvý. Můžete jej přidat do různých slaných závinů, masových rolád, salátů, anebo i polévek.
Bohatý zdroj vitamínů
Stejně jako špenát, jenž je s mangoldem příbuzný, se i mangold může pyšnit vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek. Jedná se například o vitamíny A, B, C, K, železo, draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, zinek, vlákninu, kyselinu listovou a další.
Dokonalý pomocník nejen při detoxu
Díky konzumaci mangoldu podpoříte pružnost a pevnost vašich cév a budete tak předcházet jejich kornatění. Slouží také jako prevence nádorových onemocnění, podpora krvetvorby a celkově nervového systému. Mnoho jedinců jej také konzumuje i při redukčních dietách, anebo při detoxikaci, jelikož látky obsažené ve jmenované listové zelenině podporují vylučování nežádoucích či škodlivých látek z těla.