Překvapte své blízké, nabídněte jim poctivou domácí čokoládu
Čokoláda je opředena mnoha mýty. Celá řada z nich pochází z Jižní Ameriky, domoviny kakaových bobů, ale většina čokoládových mýtů je ze současnosti. Podle některých vám zhorší pleť, podle jiných je zdraví prospěšná na tucet způsobů. A má také zvyšovat sexuální apetit, což je poněkud zvláštní, vezmeme-li v potaz, že jde o oblíbenou cukrovinku, kterou běžně nabízíme malým dětem. I když většina toho, co se o čokoládě říká, poněkud přehání, pravdou je, že poctivá hořká čokoláda je zdravá.
Nestačí vám průmyslové čokolády? Vyrobte si vlastní
Má to však jeden háček. Jen málokterá čokoláda je opravdu poctivá, bez přidaných konzervačních látek, ochucovadel a další chemie. A když už na takovou někde v supermarketu narazíte, její cenovka vás asi nemile překvapí. Naštěstí si snadno, a dokonce i relativně levně můžete vyrobit vlastní čokoládu. Tu můžete i ochutit, například sušeným ovocem, ořechy, nebo třeba jen sladkým sirupem, například datlovým.
Kakao a kakaové máslo
Samotný recept je jednodušší, než byste čekali. Na výrobu hořké čokolády potřebujete vlastně jen dvě základní suroviny, všechno ostatní je navíc:
- 4 díly kakaového másla
- 5 dílů kakaového prášku
Obě suroviny stačí rozmixovat, přendat do formy a nechat v lednici zatuhnout. A protože obě dvě ingredience pocházejí z kakaových bobů, můžete si koupit jen balíček pražených kakaových bobů a rozmixovat je. Taková čokoláda bude velmi hořká, tak se ale kdysi konzumovala. Sladké varianty vznikly až později v Evropě.
Sladká, a přesto zdravá
Pokud si chcete trochu zamlsat, asi budete chtít čokoládu osladit. Obyčejný bílý cukr je však to nejhorší sladidlo, kterým si kvalitní domácí čokoládu jen zkazíte. Mnohem vhodnější je med, ale čokoládu skvěle osladí také rozinky. Poněkud dražší sladidla, která ale také stojí za to, jsou agávové, datlové nebo javorové sirupy.