20. června 2016
Kategorie: Gastronomie

Základní rozdělení tuzemského ovoce

Ovoce, které můžete běžně vypěstovat v České republice se dá rozdělit do několika základních kategorií. Pojďme si je představit…

Jádrové ovoce

Plodem je malvice se semeny. Není náročné na klimatické podmínky. Lze je déle skladovat (jablka, hrušky …).

Peckovité ovoce

Plodem jsou peckovice. Peckovice má v měkké šťavnaté dužině uloženo v tvrdém dřevité pecce jádro. Peckové ovoce po sklizni nedozrává jako ovoce jádrové, má krátkou trvanlivost.

Rozlišujeme tři skupiny peckovitého ovoce:

  • ze slupkou plstnatou (meruňky, broskvoně…)
  • ze slupkou neojíněnou (třešně, višně…)
  • ze slupkou ojíněnou (švestky, slívy…)

Bobulové ovoce

Označují se jako „lesní plody, divoké plody, divoké bobule“ plody bobulového ovoce mají relativně nejjemnější buněčné stěny. Semena jsou uložena volně uvnitř nebo na povrchu dužiny.

Rozlišujeme tři skupiny bobulového ovoce:

  • pravá bobule (borůvky, angrešt…)
  • složená bobule (maliny, ostružiny…)
  • nepravá bobule (jahody…)

Skořápkové ovoce

Plody skořápkového ovoce se nazývají ořechy. Skořápkoviny mají drsný, suchý, nepoživatelný obal obklopující semena bohatá na olej nebo škrob (ořechy).

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: