Zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny, posílíte tak svoji imunitu
Imunita je pro náš organismus velice důležitá. Pomáhá nám bojovat proti nachlazení a škodlivým virům a bakteriím, které mají za následek různé zdravotní obtíže. Její posilování je tedy velice důležité. Pomohou nám některé snadno dostupné potraviny, které zařadíme do našeho jídelníčku.
Co by měly obsahovat potraviny podporující imunitu?
Především vitamíny A, C, a D. Dále pak minerály a stopové prvky zinek a vápník. Zapomínat nesmíme ani na esenciální mastné kyseliny. Důležité jsou i potraviny s protizánětlivými vlastnostmi a takové, které podpoří přátelské střevní bakterie. Některé části stravy dokonce pomáhají opravovat poškozenou DNA a také ji dokážou posilovat.
Kurkuma
Má protizánětlivé vlastnosti. Obsahuje velké množství antioxidantů, podporuje obranyschopnost organismu. Snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních obtíží. Může pomoci v boji proti Alzheimerově chorobě a proti neurodegenerativním chorobám. Zlepší stav naší pokožky, účinným způsobem bojuje proti akné nebo ekzémům. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání tělo proti poškození volnými radikály.
Červená paprika
Obsahuje velké množství vitamínu C a A. Ty společně s lykopenem papriku řadí mezi superpotraviny. Tyto sloučeniny pomáhají v boji proti rakovině a posilují imunitu. Do oční sítnice dodává lutein a zeaxantin. Ty mohou pomoci v boji proti makulární degeneraci, která zhoršuje zrak u straších osob.
Důležitou roli v mozkových funkcích hraje vitamín B6 (pyridoxin). Ten se také v červených paprikách nachází. Mezi minerály hraje prim vápník, hořčík, železo nebo draslík.
Česnek
Toto přírodní antibiotikum hraje v posilování imunity velmi důležitou roli. Kromě toho nás chrání proti oxidačnímu stresu. Obranu těla proti stresu nabízí antioxidant glutathion. Česnek nabízí vlastnosti antimikrobiální a antibiotické a tak pomáhá v boji proti nachlazení.