08. října 2024
Kategorie: Gastronomie

Krémový houbový kuba s pošírovaným vejcem a majoránkou

Krémový houbový kuba je jedním z tradičních pokrmů české kuchyně, který je oblíbený především v zimním období. V této variantě se klasický kuba obohacuje o jemné, krémové prvky a doplňuje o pošírované vejce, čerstvou majoránku a další chuťově výrazné ingredience, jako jsou divoké houby či naložené jehličí. Tento recept přináší moderní pojetí klasického pokrmu, které vás překvapí svou jemností a komplexností chutí.

Suroviny:

  • 250 g vařených krup
  • 100 g divokých hub (hříbky, lišky apod.)
  • 2 g dehydrovaných hub (jemně rozemleté na prášek)
  • 30 g másla
  • 1 ks pošírované vejce
  • 2 g naloženého jehličí na kyselo
  • Čerstvá majoránka
  • Sůl a pepř

Postup přípravy:

1) Příprava krup

Nejdříve si uvaříme kroupy. Ty je třeba uvařit doměkka, aby se v pokrmu krásně propojily s ostatními ingrediencemi. Kroupy lze vařit ve slané vodě, dokud nezměknou, což trvá přibližně 30–40 minut. Jakmile jsou hotové, necháme je vychladnout.

2) Restování hub

Na středně velké pánvi si rozpálíme máslo a na něm orestujeme divoké houby. Ty je třeba restovat, dokud nezískají zlatavou barvu a nezměknou. Jakmile jsou houby hotové, přidáme k nim uvařené kroupy a společně ještě chvíli restujeme.

Abychom dosáhli krémové konzistence, podobné italskému risottu, postupně vmícháváme do směsi vychlazené máslo. Tento krok je zásadní pro to, aby pokrm získal jemnou a hladkou texturu. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.

3) Pošírování vejce

Pošírované vejce je další skvělý prvek tohoto receptu. Připravíme si octovou lázeň – voda smíchaná s trochou octa (přibližně 1 lžíce octa na 1 litr vody) a přivedeme ji k mírnému varu. Vejce opatrně vyklepneme do vody a pošírujeme ho zhruba 3–4 minuty, dokud bílek není pevný, ale žloutek zůstane tekutý. Vejce vyjmeme a umístíme na střed hotového kuby.

4) Houbový prach a dekorace

Dehydrované houby si předem rozemeleme na jemný prášek, který poté lehce posypeme po vrchu pokrmu. Tento houbový prach dodá kubovi intenzivní houbovou chuť a podtrhne celkový gastronomický zážitek.

Na závěr jídlo ozdobíme naloženým jehličím, které přidá jemnou kyselost, a čerstvou majoránkou, která dodá pokrmu svěžest. Pro ještě lepší chuť můžeme navrch přidat trochu nastrouhaného sýra, například parmazánového typu, nebo vmíchat do krup čerstvý farmářský sýr.

Tip šéfkuchaře

Pokud chcete pokrm ozvláštnit, můžete navrch přidat i nakládané jeřabiny, které kubovi dodají příjemně sladkokyselou chuť. Tento pokrm lze podávat jako hlavní chod, ale může skvěle posloužit i jako slavnostní příloha k masu. Houbový kuba s pošírovaným vejcem vás rozhodně překvapí svým jedinečným spojením chutí a textur.

Zdroj/foto: David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: