09. dubna 2020
Kategorie: Gastronomie

Velikonoční recepty – Velikonoční nádivka

Jaké by to byly Velikonoce bez domácí velikonoční nádivky… připravily jsme pro vás jednoduchý recept, jak si velikonoční nádivku jednoduše doma upéct.

Seznam ingrediencí:

  • 6 rohlíků
  • 180 g vařeného uzeného masa
  • 225 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 200 g farmářské slaniny

Postup:

  1. Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C.
  2. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme.
  3. Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu.
  4. Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme.
  5. Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme.
  6. Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme.
  7. Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček.
  8. Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35minut. Před podáním dozdobíme dle libosti. Podáváme teplé.

Dobou chuť!

Ilustrační foto: Lišta v zástěře.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: