
Velikonoční recepty – Velikonoční nádivka
Jaké by to byly Velikonoce bez domácí velikonoční nádivky… připravily jsme pro vás jednoduchý recept, jak si velikonoční nádivku jednoduše doma upéct.
Seznam ingrediencí:
- 6 rohlíků
- 180 g vařeného uzeného masa
- 225 ml mléka
- 4 vejce
- 100 g másla
- 125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- sůl
- černý mletý pepř
- muškátový oříšek
- 200 g farmářské slaniny
Postup:
- Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C.
- Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme.
- Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu.
- Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme.
- Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme.
- Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme.
- Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček.
- Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35minut. Před podáním dozdobíme dle libosti. Podáváme teplé.
Dobou chuť!
Ilustrační foto: Lišta v zástěře.