Recept na vánoční dezert ve francouzském stylu – Galette des Rois (Tříkrálový koláč)
Francouzská značka Lamart, za kterou stojí stejnojmenný bretaňský kuchař, se rodnou Francií neinspiruje jen na poli produktů, ale i ve svých receptech. Zanedlouho nastanou vánoční svátky, a tak přinášíme tip na tradiční koláč, který se ve Francii podává na poslední ze série vánočních svátků – na svátek Zjevení Páně, tedy na Tři krále 6.ledna.
Koláč Galette des Rois v sobě dle tradice ukrývá fazoli. Osoba, která ve svém kousku koláče tuto fazoli objeví, se pro tento den stane symbolickým králem či královnou. Dle tradice si může nálezce také vybrat někoho, kdo bude jejich protějškem (králem nebo královnou) a má právo si s ní či ním zatancovat tradiční tanec. Vhodnou nádobou pro pečení Galette des Rois je koláčová forma Lamart Copper.
Ingredience:
- ¼ hrnečku mandlové pasty
- ¼ hrnečku cukru
- 3 lžičky neslaného změklého másla
- 1 vejce
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 2 lžíce hladké mouky
- Špetka soli
- 1 balení listového těsta
- 1 červenou fazoli pro vítěze
- 1 vejce na potření těsta při pečení
- Moučkový cukr na poprášení
Postup přípravy dezertu:
- Mandlovou pastu vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru s asi polovinou cukru a zapracujte, dokud nebude dobře promíchaná. Přidejte máslo a zbývající cukr a zpracujte do hladka, poté vmíchejte 1 vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, mouku a sůl. Těsto odložte stranou a nechte uležet.
- Předehřejte troubu na teplotu 220°C. Plech vymažte máslem nebo použijte pečící papír.
- Rozbalte jeden list listového těsta na čtverec o straně cca 25 centimetrů. Těsto udržujte chladné, nehněťte ho ani příliš neroztahujte. Pomocí koláčové formy vykrojte kruh o průměru 25 centimetrů z těsta, tento postup ještě jednou zopakujte, abyste měli dva stejně velké kruhové pláty chladného a příliš nevyváleného těsta. Jeden plát si pak připravte na plech nebo do pečící koláčové formy. Oba pláty dejte ještě pořádně vychladit do ledničky.
- Do středu pečící formy s plátem těsta umístěte odleženou mandlovou náplň a rozmačkejte ji rovnoměrně do krajů. Nechte si ale po okrajích/obvodu asi 3 cm volného místa. Fazoli pro krále umístěte do libovolného místa náplně. Přikryjte nakladenou mandlovou náplň druhým plátem těsta a přitlačte jej po volném okraji, aby se vrstvy spojily a utěsnily.
- Druhé, zbývající vejce rozmíchejte a potřete jím vrchol galette. Pomocí nože vytvořte ve vajíčkem potřeném těstě křížový vzor a poté do vrchní plát těsta na několika místech prořízněte nožíkem, aby se při pečení odvětrala pára.
- Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Troubu neotvírejte, dokud nevyprší čas, protože těsto se prudkým ochlazením může „vyfouknout“. Po 15 minutách koláč vyjměte z trouby a poprašte moučkovým cukrem. Vraťte ho do trouby a pečte dalších 12 až 15 minut, nebo dokud nebude povrch koláče tmavě zlatohnědý. Vyjměte z trouby a nechte pomalu vychladnout.
Pokud máte, položte na dort zlatou papírovou korunu, která bude posléze použita ke korunovaci nálezce, který najde ukrytou fazoli. Tříkrálový koláč je možné podávat teplý i studený.
Rada na závěr: Nezapomeňte všem říct o fazoli dopředu, aby nedošlo k nepříjemnému překvapení…