
Znáte ořechová másla?
Podívejme se společně na fenomén, který se rozšířil po celém světě. Oříšková másla byla zpočátku využívána hlavně sportovci a pak vegany, kteří hledali alternativní zdroj proteinů. Tato másla však získávají v poslední době čím dál víc na oblibě mezi širokou veřejností. Většina spotřebitelů kupuje oříšková másla z toho důvodu, že jim velmi chutnají. Na tom by nebylo nic zvláštního, jenže konzumace oříškových másel je pro tělo opravdu velmi prospěšná. A o kolika oblíbených položkách ve vašem jídelníčku můžete tvrdit, že pomáhají i vašemu zdraví?
Vysoký obsah vitamínu E a zdravých tuků bez cholesterolu jsou jen jedny z mnoha benefitů, které z oříškových másel vaše tělo získá. Mezi další patří omega-3 a omega-6 esenciální mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, vláknina a biologicky aktivní látky obsažených v rostlinách (odborně fytochemikálie), které mohou pomoci předcházet rakovině.
Kešu máslo
Kešu máslo se může pochlubit vyšším množstvím mononenasycených tuků oproti jiným ořechovým máslům a naprosté většině zákazníků vyhovuje jeho chuť. Pokud trpíte nedostatkem železa, který je mimo jiné zodpovědný za stálý pocit únavy, tak kešu máslo určitě vyzkoušejte. Obsahuje větší množství železa a může vám pomoci i při obtížích s termoregulací.
Mandlové máslo
Máslo vyráběné z mandlí je velkou konkurencí kešu másla, alespoň co se týká pozitivních dopadů na lidský organismus. Opravdu velký objem bílkovin a vlákniny v mandlovém másle je asi největší výhodou mandlového másla. Ve zdravých snídaních se mandle objevují, protože umí vyrovnávat hladinu cukru v těle.
Na co si dát pozor?
Je opravdu třeba obávat se množství kalorií v ořechových máslech? V jedné polévkové lžíci mají tato másla shodně kolem 100 kalorií. Pokud vaše životospráva zahrnuje i adekvátní výdej přijaté energie, nestresujte se počtem kalorií.
Část výrobců používá při výrobě i živočišné produkty, pokud vyznáváte veganství, hledejte symbol nebo zmínku, která vám potvrdí, že ve složení ořechového másla živočišné produkty nenajdete.